MEANWHILE

There are over 20,000 developments in London (not started, completed and in progress, according to the LDD) and currently 1273 developments in Hackney alone. Development tends to push out the local industry and with it comes change. “Meanwhile” takes its place to showcase industry in flux. It is staged along the canal as the mid point between two industrial representatives: To the east, the Oval gas-holders and to the west, the new Kings Cross gas-holders park. As the site was once home to the Gas Light and Coke Company, the aim of Meanwhile is reconnect the landmarks of the fundamentally industrial canal.

The structure plays tribute to the decommissioned gas-holders of London, by echoing the slender metal frames and constantly fluctuating internal space. The translucent outer and internal skin change from day to night, opening and closing the space. By day, it is a construction site, where the hoarding conceals the internal activities while by night, it is illuminated and exposes the movement within the space. In reference to hoarding, the perimeter boundary is the footprint. The screen outlines and maximises, in plan and elevation, the prow of the existing building.

While the outer skin is anonymous, the inner frame forms intimate spaces where visitors can rest against the inner skin.

The South facade opens up and invites you in, whereas the three outer edge walls remain still. Both canal elevations have a deployable translucent membrane curtains which hangs down to form a temporary screen for projections to be viewed from the other side of the canal. At night, when expanded, the beacon has a larger presence over the building.

A diverse programme of activities is envisaged, including the potential for an outdoor cinema on the North facade, a series of staged events within the space and larger ones expanding across the roof when the South walls are open.

The impermanence of the cladding allows the space a nearly timeless existence, as the project within is only complete once the hoarding is removed. 

Architectural Foundation. Antepavilion. 2019. Competition Entry.

Wonderful to be published in the Architects' Journal today

This project for furniture designer clients incorporates a simple palette of materials – including a line of marble-topped joinery tying spaces together

Located in the Redington and Frognal conservation area in West Hampstead, Chesterford Gardens consists of a full remodelling and refurbishment of a first-floor flat in a Victorian property. 

Previous renovations had destroyed original period features and created a confusing warren of rooms. Urban Projects Bureau has opened key views and axes throughout the flat, rationalising circulation, creating simpler connections between front and back, and overall making a clearer arrangement of spaces.

Two large aluminium-framed glass double doors have connected the new living and dining space to a central hall, library and bedroom, making the flat open-plan and allowing light and air to flow through.

Urban Projects Bureau collaborated with a range of suppliers and manufacturers to achieve a continuous lime-coated, European oak chevron floor unifying the main living spaces, bedrooms, study and circulation spaces. A line of joinery with a honed marble surface connects the open-plan living, dining and kitchen areas – continuing into the main bedroom to create a bench, hearth and reading area. The kitchen is also finished in anodised aluminium, with a bespoke goose-grey quartz work surface and sink.

Fran Williams

Link: https://www.architectsjournal.co.uk/buildings/hampstead-flat-opened-up-in-300k-refurb-by-urban-projects-bureau/10039607.article

Credit: Urban Projects Bureau / Photographer: Kilian O’Sullivan

Pleasure

Architectural Association School of Architecture

Diploma 10

2017-2018 

 
 

Pleasure

by Nabil Randeree

Pleasure should be inherent to the city, and should be designed for, especially in an area that lacks it, or has lost it. Vauxhall has a historic relationship with London in catering for pleasure, from the illicit to the everyday. Facilitators for this have continuously been found in Vauxhall from brothels to The Vauxhall Pleasure Gardens, and to todays nightclubs, all of which are key in establishing Vauxhall’s historic status as a pleasure centre. The unique identity that these industries created in Vauxhall benefited its local economy and provided an escape for the whole of London. In recent years the tightening in London’s attitude and strategies (or lack there of) toward culture, has seen a dulling of the pleasure identity of Vauxhall, as has also happened to many other leisure centres before it. In aims of saving, and reinvigorating, these cultural industries London has set out a strategy to boost the night time economy and create a 24 hour city which embraces, and expands, its pleasure economy. In this vein, the project proposes a Pleasure Garden for 2018, which extends and reinforces the historic and existing pleasure in Vauxhall. By designing the social, physical and ephemeral infrastructures, multiple atmospheres of pleasure are created, and overlapped, to make a surreal escape, that is the pleasure garden. By also designing a new Pleasure Economy Strategy, that challenges London’s current legislative structures, the project looks to create a larger pleasure district, ultimately aiming to revive the cultural identity for today’s Vauxhall.